Curatare Tartru Dinti Acasa: Metode Eficiente si Igiena Orală Optimă

Cuprins articol

curatare tartru dinti acasa

Îndepărtare piatra de pe dinți acasă

Într-o lume în care zâmbetul este cartea de vizită a fiecăruia dintre noi, menținerea sănătății orale este crucială. Un aspect esențial al acestui proces este curățarea tartrului de pe dinți, un pas vital în menținerea sănătății gingiilor și a dinților. În acest articol, vom explora metodele eficiente de curățare a tartrului acasă și vom discuta despre rolul irigatoarelor bucale în acest proces.

Importanța Curățării Tartrului Dintre Dinti

Tartrul, cunoscut și sub numele de piatră dentară, este o acumulare dură de bacterii și placa dentară care se formează pe suprafața dinților. Neglijarea curățării tartrului poate duce la probleme grave de sănătate orală, cum ar fi gingivita, parodontita și chiar pierderea dinților.

Cu ce se curăță tartrul de pe dinți acasă?

Curățarea tartrului de pe dinți acasă poate fi realizată folosind diverse metode accesibile prin acasă. Unele persoane preferă să utilizeze otet, fie alb sau de mere, amestecat cu apă pentru a dizolva tartrul, aplicându-l apoi pe dinți cu o periuță. Altele aleg să folosească paste de dinți bogate în fluor și bicarbonat de sodiu pentru a curăța tartrul printr-un periaj regulat și corect. Pentru detalii specifice despre fiecare metodă și recomandări personalizate, continuă să citești mai jos.

 1. Tartru dentar cu otet:

  • Utilizarea otetului alb sau de mere poate fi o modalitate eficientă și naturală de a îndepărta tartrul de pe dinți.
  • Se amestecă o cantitate egală de otet și apă.
  • Se înmoaie o periuță de dinți în amestec și se curăță delicat suprafața dinților timp de câteva minute.
  • Se clătește bine gura cu apă după aceea pentru a elimina orice urmă de otet și pentru a neutraliza aciditatea.
 2. Pasta de dinți optimă pentru îndepărtarea tartrului:

  • Folosirea unei paste de dinți eficiente, care conține ingrediente precum fluor și bicarbonat de sodiu, poate ajuta la îndepărtarea tartrului.
  • Este important să se folosească o tehnică de periaj corespunzătoare și să se perieze dintii cel puțin de două ori pe zi timp de cel puțin două minute.
 3. Bicarbonatul dizolvă tartrul:

  • Bicarbonatul de sodiu este un abraziv delicat care poate ajuta la îndepărtarea tartrului de pe dinți.
  • Se poate face o pastă simplă amestecând bicarbonat de sodiu cu apă până când se formează o pastă.
  • Se aplică această pastă pe o periuță de dinți și se curăță delicat dintii timp de câteva minute.
  • Se clătește bine gura cu apă după aceea pentru a elimina resturile de bicarbonat.
 4. Îndepărtare tartru cu apă oxigenată:

  • Apa oxigenată poate fi folosită pentru a ajuta la îndepărtarea tartrului și a bacteriilor din gură.
  • Se amestecă o cantitate mică de apă oxigenată cu apă.
  • Se clătește gura cu această soluție timp de câteva secunde, apoi se scuipă.
  • Este important să nu se înghită apa oxigenată diluată.
 5. Aparat curățare tartru dinți acasă:

  • Există diverse dispozitive disponibile pentru curățarea tartrului dentar acasă, cum ar fi aparatele ultrasunete sau cleștii de îndepărtare a tartrului.
  • Aceste dispozitive pot fi folosite conform instrucțiunilor furnizate de producător.
  • Este recomandabil să se solicite sfatul unui dentist înainte de utilizare pentru a evita deteriorarea smalțului dentar sau a gingiilor.

Cum se Formează Tartrul și Ce Metode de Prevenire Există?

Tartrul se formează atunci când placa bacteriană, o peliculă incoloră și lipicioasă care se acumulează pe dinți, se calcifică și devine dură. Pentru a preveni formarea tartrului, este esențial să ai o igienă orală riguroasă, care să includă periajul regulat al dinților, folosirea aței dentare și vizitele regulate la dentist pentru detartraj profesional.

Ce sa faci pentru a preveni acumularea de tartru și placa dentară

Pentru a preveni acumularea de tartru și placa dentară, este crucial să urmezi o rutină corectă de igienă orală și să faci vizite regulate la stomatolog. Însă, alimentația joacă și ea un rol important în menținerea distanței față de tartru și placa.

Placa poate fi prevenită prin reducerea consumului de alimente bogate în amidon și zahăr. Bacteriile din gură se hrănesc cu aceste substanțe, generând placa dentară. Pentru a contribui la prevenirea formării plăcii, limitează consumul următoarelor alimente sau curăță-ți dinții după consum:

 • Bomboane
 • Înghețată
 • Prajituri și placinte
 • Alimente deshidratate
 • Chipsuri din cartofi
 • Pâine pufoasă

Unele băuturi pot fi la fel de dăunătoare pentru acumularea plăcii pe dinți. Băuturile carbogazoase, alcoolul, sucurile de fructe și băuturile sportive bogate în carbohidrați pot contribui la formarea plăcii. Este important să fii atent la aceste alimente și băuturi pentru a menține sănătatea orală.

Metode Eficiente de Curățare a Tartrului Dintre Dinti Acasa

 1. Alege o periuță electrică: Optează pentru o periuță electrică circulară și compactă pentru o curățare eficientă a fiecărui dinte și pentru a ajunge la spațiile interdentare. Studiile arată că periuțele electrice, în special cele contra-rotative sau oscilante-rotative, sunt benefice în reducerea inflamației gingivale și sângerării.

 2. Utilizează pastă de dinți cu fluor: Fluorul întărește smalțul dentar și previne cariile. Alege o pastă de dinți cu conținut adecvat de fluor, recomandată atât pentru adulți, cât și pentru copii.

 3. Periază-te cel puțin două minute: Periajul dentar timp de două minute este esențial pentru îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene. Nu uita că periajul scurt poate duce la depunerea plăcii și tartrului.

 4. Periajul Corect al Dintilor: Periajul corect al dinților este prima linie de apărare împotriva formării tartrului. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor și curățați dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin două minute în fiecare sesiune.

 5. Folosirea Aței Dentare: Ața dentară este esențială pentru îndepărtarea plăcii dentare și a reziduurilor alimentare dintre dinți, locuri inaccesibile pentru periuța de dinți. Folosiți ața dentară în fiecare zi, cu mișcări delicate, pentru a preveni acumularea plăcii care poate duce la formarea tartrului.

 6. Irigatoarele Bucale: Irigatoarele bucale sunt dispozitive eficiente pentru curățarea tartrului acasă și a plăcii dentare dintre dinți și de sub linia gingivală. Acestea utilizează un jet pulsatoriu de apă sau soluție de curățare pentru a îndepărta resturile alimentare și bacteriile.

 7. Curățarea Limbii: Limba poate fi un loc propice pentru acumularea bacteriilor și a tartrului. Folosiți o periuță de dinți sau un scrapper special pentru a curăța limba în fiecare zi și pentru a preveni formarea tartrului și a respirației urât mirositoare.

 8. Apa de gură antibacteriană: Apa de gură antibacteriană reduce acumularea plăcii și împrospătează respirația. Folosește-o în timpul zilei, în special după mese, pentru a menține o igienă orală optimă.
 9. Adoptarea unei Diete Sănătoase: O dietă echilibrată și sănătoasă poate contribui și ea la prevenirea formării tartrului. Limitați consumul de zahăr și carbohidrați rafinați, deoarece aceștia pot alimenta creșterea bacteriilor care duc la formarea plăcii dentare și a tartrului.

Păstrează-ți zâmbetul strălucitor și sănătos între vizitele la stomatolog, respectând acești pași simpli de igienă orală. Asigură-te că eviți utilizarea acasă a unor instrumente precum racletele pentru tartru, deoarece acestea pot cauza leziuni și infecții ale cavității bucale. Optează pentru modalități naturale de eliminare a tartrului și menține o alimentație echilibrată pentru prevenirea acumulării plăcii și tartrului.

Beneficiile Folosirii Irigatoarelor Bucale pentru Curățarea Tartrului

Irigatoarele bucale au devenit tot mai populare pentru curățarea tartrului și a plăcii dentare acasă, datorită multiplelor lor beneficii:

 • Țintește Zonele Inaccesibile: Irigatorul bucal poate ajunge în locuri în care periuța de dinți și ața dentară nu pot, cum ar fi sub linia gingivală și în spațiile dintre dinți.
 • Reduces Riscul de Boli Gingivale: Curățarea eficientă a tartrului și a plăcii dentare cu ajutorul irigatorului bucal poate ajuta la prevenirea bolilor gingivale, precum gingivita și parodontita.
 • Îmbunătățește Respirația: Eliminarea bacteriilor și a resturilor alimentare care cauzează formarea tartrului poate îmbunătăți respirația și poate preveni halena.

În concluzie, curățarea tartrului dintre dinți acasă este esențială pentru menținerea sănătății orale și prevenirea problemelor dentare. Folosirea unor metode eficiente, cum ar fi periajul corect al dinților, utilizarea aței dentare și irigatoarelor bucale, poate ajuta la menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor pe termen lung. Nu uitați să consultați întotdeauna un medic dentist pentru sfaturi personalizate și vizite regulate de rutină pentru un control al sănătății orale.

Irigatoare Bucale pentru Curățarea Tartrului

Tartrul dentar la copii

Tartrul dentar la copii poate fi o preocupare pentru mulți părinți, deoarece poate afecta sănătatea orală a celor mici. Este important să înțelegem că și copiii pot dezvolta tartru, iar acest lucru poate necesita atenție și intervenție. Îngrijirea dentară adecvată și înțelegerea factorilor care pot contribui la formarea tartrului sunt cruciale pentru menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor pentru copiii noștri.

După îndepărtarea tartrului, stomatologii pediatri efectuează un periaj profesional al dinților copilului, pentru a preveni formarea ulterioară a plăcii. De asemenea, aplicarea unei paste granuloase pe dinții copilului ajută la netezirea suprafețelor acestora. Lustruirea dinților elimină și petele ușoare de pe suprafața acestora.

Este important să mergi regulat la medicul stomatolog cu copilul tău pentru a-i asigura dintiții mereu curați, sănătoși și fără tartru. Între vizite, nu uita să aplici sfaturile de mai sus pentru curatare tartru dinti acasa și pentru a preveni acumularea acestuia.

 1. Tartru la copii de 2 ani:

  • La vârsta de 2 ani, copiii pot începe să dezvolte tartru, chiar și în absența dinților permanenți.
  • Tartrul se formează atunci când placa bacteriană se calcifică pe suprafața dinților, iar acest lucru poate fi favorizat de o igienă orală necorespunzătoare sau de obiceiuri alimentare nesănătoase.
  • Este important ca părinții să înceapă igiena orală încă de la vârste fragede, curățând cu grijă dinții copiilor și oferindu-le alimente sănătoase și lipsite de zahăr.
 2. De ce se innegresc dinții la copii:

  • Înnegrirea dinților la copii poate fi cauzată de diverse factori, cum ar fi consumul excesiv de fluor, administrarea de antibiotice în timpul dezvoltării dinților sau traumele dentare.
  • O altă cauză poate fi acumularea de placa bacteriană și tartru pe suprafața dinților, care poate deveni vizibilă sub formă de pete sau înnegrire.
 3. Pete maronii pe dinți la copii:

  • Petele maronii pe dinți la copii pot fi cauzate de consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr, care pot favoriza formarea plăcii bacteriene și a tartrului.
  • Igiena orală necorespunzătoare poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea acestor pete, iar în unele cazuri, pot fi necesare intervenții dentare pentru îndepărtarea lor.
 4. Dinți murdari la copii:

  • Apariția unor dinți murdari la copii poate fi un semn al acumulării de placa bacteriană și tartru pe suprafața dinților.
  • Este important să se acorde atenție igienei orale regulate și să se încurajeze obiceiurile sănătoase de periaj și de igienă orală pentru a preveni acumularea de resturi alimentare și bacterii care pot duce la apariția dinților murdari.

Îndepărtarea tartrului de pe dinții copiilor la stomatolog

Îndepărtarea tartrului de pe dinții copiilor la stomatolog este un proces esențial pentru menținerea unei igiene dentare sănătoase. Prin detartraj, stomatologii pediatri utilizează un scaler pentru a elimina tartrul și placa dentară de pe suprafața dinților și sub linia gingivală. În cazul unei acumulări semnificative de tartru, poate fi folosit un scaler ultrasonic sofisticat.

După îndepărtarea tartrului, stomatologii pediatri efectuează un periaj profesional al dinților copilului, pentru a preveni formarea ulterioară a plăcii. De asemenea, aplicarea unei paste granuloase pe dinții copilului ajută la netezirea suprafețelor acestora. Lustruirea dinților elimină și petele ușoare de pe suprafața acestora.

Este important să mergi regulat la medicul stomatolog cu copilul tău pentru a-i asigura dintiții mereu curați, sănătoși și fără tartru. Între vizite, nu uita să aplici sfaturile de mai sus pentru curatare tartru dinti acasa și pentru a preveni acumularea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *